Składniki na blaszkę 25x36 cm: biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 500 g masy kajmakowej
- orzechy włoskie do dekoracji
- ewentualnie polewa czekoladowa
Wykonanie:
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!
Zaczynamy od przygotowania biszkopta. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka i wymieszany proszek do pieczenia z mąką i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 st. Zimny biszkopt przecinamy na dwie równe części. Następnie robimy blat bezowy. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 160 st. (powinno się lekko zarumienić). W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy zawiesinę z mąki i żółtek. Mieszamy, aż powstanie budyń. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy. Na 1 połowę biszkoptu wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Przykrywamy ją upieczoną warstwą bezową. Następnie bezę smarujemy masą kajmakową. Układamy na niej 2 połowę biszkoptu. Biszkopt pokrywamy pozostałą masą budyniową. Tak powstały placek można oblać polewą czekoladową i posypać pociętymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt biszkopt kakaowy ciasta ciasta na święta ciasto ciasto snickers ciasto snikers masa budyniowa masa krówkowa orzechy
Szybkie ciasto, a efekt jest rewelacyjny
OdpowiedzUsuńRodzina się w nim zakochała, a zaczęło się od cichej zachcianki mamy. Robię już drugie na przestrzeni ostatnich dwóch tygodni ❤️
OdpowiedzUsuńA czy można gotowy mak z puszki
OdpowiedzUsuń