Super przepis na deser z kilku składników, który przypomina smaki dzieciństwa. Jest tani, prosty i pyszny
Składniki na blaszkę 24x28 cm: warstwa ryżowa:
- 500 g cukierków krówek
- 100 g masła
- 80 g ryżu preparowanego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:
Do rondelka dajemy mleko, cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. 200 g masła ucieramy i leciutkim strumieniem wlewamy ostygnięte mleko. Stopniowo wsypujemy mleko w proszku. Na wolnym ogniu rozpuszczamy 100 g masła z krówkami. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Na spód formy wyłożonej papierem wykładamy połowę masy ryżowej i rozsmarowujemy białą masę. Wykładamy małymi porcjami resztę masy ryżowej. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto bez pieczenia ciasto szyszkowa dama ryż preparowany
Wygląda przepysznie, warto wypróbować....
OdpowiedzUsuńStrasznie mulący, dużo nie zje 🙂
OdpowiedzUsuń