Obiad z zapasów, które mam w domu, żeby nie chodzić i nie narażać się na wirusa
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 700 g kiszonej kapusty
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- kminek
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Kapustę odciskamy z kwasu, kroimy, jeżeli jest długa i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dobrze odciskamy z wody. Do miski dajemy zimne ziemniaki i kapustę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz kminek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i odciśnięcia kapusty. Potem formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiano, na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
kiszona kapusta kotlety kotlety bieszczadzkie kotlety na obiad kotlety ziemniaczane kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą obiad ziemniaki
Smakują wyśmienicie.....polecam zrobić.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńSą pyszne j podaję z grzybkami w smietanie
OdpowiedzUsuń