Najlepsze przepisy są ze starego zeszytu Mamy, zawszę jak zrobię to ciasto to znika od razu
Składniki na blaszkę 25x36 cm: ciasto:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki suchego maku
- 2 łyżki kakao
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- słoiczek dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Malutkim strumieniem wlewamy olej i krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do pierwszej dajemy wiórki kokosowe, drugiej - mak, a trzeciej - kakao. Każdą część mieszamy. Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy na zamianę łyżką ciasto makowe, kokosowe i kakaowe. Potem lekko mieszamy wykałaczką. Ciasto pieczemy w 170 st. przez około 30 min. Ostygnięte przekrawamy na pół. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na gotujące mleko. Mieszając gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i partiami dodajmy budyń. Spód ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy masę budyniową, dwie łyżki masy odkładamy. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Smarujemy pozostawioną masą budyniową i dżemem porzeczkowym. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka. Polewamy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto popapraniec masa budyniowa popapraniec
Ciekawa nazwa... upiekłam i wszystkim bardzo smakował. Polecam.
OdpowiedzUsuńUpiekłam, rzeczywisty popapraniec. Smaczne i niebanalne ciasto. Przesadziłam jednak z polewą i wyszedł mi trochę za słodki. Następnym razem dam kwaśniejszy dżem i mniej polewy.
OdpowiedzUsuń