Przepis, który trafił do mnie drogą pantoflową, muszę się z Wami nim podzielić bo jest genialny
Składniki na blaszke 25x36 cm: biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
- 2/3 szklanki wrzątku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 200 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno i miksując stopniowo wsypujemy cukier oraz dodajemy po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką, wlewamy do blaszki z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy 25 min. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszając gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i stopniowo dodajmy budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z dżemem wiśniowym. Tężejący dżem wykładamy na masę budyniową i przykrywamy biszkoptem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto ciasto cyganka dżem wiśniowy masa budyniowa
Ten dżem można zastąpić każdym innym?
OdpowiedzUsuń