Ciasto Inka bez pieczenia

Takie ciasto przyniosła znajoma do pracy, musiałam od razu zdobyć przepis, bo tak smacznego dawno nie jadłam


Składniki na blaszkę 25x36 cm:
masa kawowa:
  • 500 g serka z wanilią z wiaderka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
galaretka:
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 700 ml wrzątku
masa waniliowa:
  • 500 g serka z wanilią z wiaderka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • mocno kakaowe herbatniki
  • mini biszkopciki
polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • kilka łyżek mleka


Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy masę kawową. Żelatynę i kawę zbożową rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy serek waniliowy i lekkim strumieniem wlewam zimną żelatynę z kawą. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem układamy warstwę herbatników. Masę kawową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia. Potem przygotowujemy galaretkę. We wrzątku rozpuszczamy kawę zbożową, cukier i żelatynę. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę kawową. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie robimy masę waniliową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy serek waniliowy i lekkim strumieniem wlewam zimną żelatynę. Masę waniliową wykładamy na stężałą galaretkę.


Na górze układamy biszkopciki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kawą i kilkoma łyżkami mleka oraz polewamy biszkopciki. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia najlepiej na całą noc.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!