Ciasto Grzesiek bez pieczenia

Na to ciasto trafiłam przypadkiem, jest tak smaczne, że robiłam je już kolejny raz
Składniki na blaszkę 25x36 cm:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 wafelków Grześki po 48 g
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • około 300 g herbatników kakaowych


Wykonanie:
Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wykładamy dżem porzeczkowy. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Kruszymy 4 wafelki i mieszamy masę łyżką. Połowę masy rozsmarowujemy na dżemie i przykrywamy ciastkami. Wykładamy resztę masy i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Wstawiamy do lodówki, aby herbatniki zmiękły. Smacznego



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

5 komentarzy:

  1. Ciasto przepyszne. Bardzo szybkie. Będzie częściej gościło u mnie w domu napewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale nie tak tanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry. Czy można zamiast dżemu porzeczkowego dać dżem o innym smaku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wafle dodawać te oblane czekoladą czy bez??

    OdpowiedzUsuń