- 400 g kefiru
- 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki roztopione masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Do miski dajemy mąkę, cukier, sodę, sól, cukier waniliowy, kefir, masło i jajko. Zagniatamy na mięciutkie ciasto i odkładamy pod przykryciem na około 30 min. Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 3 - 5 mm. Kroimy na paski o wielkości około 7x2 cm i każdy nacinamy w środku wzdłuż. Przez dziurkę przekładamy jeden koniec ciasta. Faworki smażymy na patelni w niedużej ilości rozgrzanego oleju, na małym ogniu. Smażymy je do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
chrusty ciasta ciasto faworki faworki na kefirze karnawał rosyjskie faworki taratuszki tłusty czwartek