Niezawodne pączki Mamy - z tego przepisu zawsze wychodzą
Składniki na około 30 sztuk:
- 1 kg mąki + do podsypywania
- 50 g świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- 500 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 6 żółtek
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 ml wódki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 l oleju do smażenia
- marmolada do nadzienia
Wykonanie:
W mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 - 20 min. Następnie dodajemy mąkę, jajko, żółtka, cukier waniliowy, wódkę i sól. Wyrabiamy ciasto i pod koniec dodajemy masło. Ciasto jest dość luźne, przekładamy do dużej miski. Oprószamy lekko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godz. (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, krótko zagniatamy. Odrywamy po kawałku ciasta i dzielimy je na części po około 60 g. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę nadzienia. Dokładnie sklejamy. Układamy na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 min. Pączki powinny podwoić swoją objętość. Następnie rozgrzewamy olej do temp. 175 st. Wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasto karnawał niezawodne pączki mamy pączki pieczywo tłusty czwartek
Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPyszne pączki!
OdpowiedzUsuńPolecam
Usuńnie polecam tego przepisu, w praktyce wyrobienie samych pączków to koszmar. Źle dobrane proporcje, jeśli nie chcesz mieć extra pracy nie rób pączków z tego przepisu!!
OdpowiedzUsuńJa zawsze ciasta drożdżowe czyli z kruszonką ,z owocami i pączki robię na oko nigdy z żadnego przepisu i pączki wychodzą wspaniałe
OdpowiedzUsuńPolecam
OdpowiedzUsuń