Przepis ze starego notatnika Mamy, lubię wracać do tego przepisu, bo zawsze się sprawdza i każdemu smakuje
Składniki na blaszkę 25x36 cm: ciasto orzechowe:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka zmielonych orzechów (10 dag orzechów włoskich do mielenia)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kakao
- zmielone orzechy do posypania
- słoiczek dżemu porzeczkowego lub wiśniowego
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz proszek budyniowy. Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy orzechy. Jeszcze raz mieszamy i powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i przecinamy na dwa blaty.
Następnie przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy krótko mikserem. Potem cukier puder mieszamy z śmietan-fixami i wsypujemy do śmietanki. Wszystko ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, na niego wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy drugim blatem.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Składniki na polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Studzimy i polewamy blat ciasta. Na koniec placek posypujemy zmielonymi orzechami. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto Oleńka ciasto orzechowe ciasto orzeszek ciasto z orzechami Oleńka orzeszek
Pyszne, mało pracochłonne ciasto. Polecam.
OdpowiedzUsuńNazwa i wygląd zachęcają do upieczenia...
OdpowiedzUsuńPiekłam, ciasto bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń