Takie ciasto jadłam kiedyś u znajomej, postanowiłam zrobić je w domu, teraz domownicy ciągle proszą o to ciasto
Składniki na blaszkę 25x36 cm: ciasto:
- 7 jajek
- 4 łyżek mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 200 g masła
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki przegotowanej wody wymieszana z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny
- kakao do posypania
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy partiami cukier i dodajemy po żółtku. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w 180 st. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty. W międzyczasie 1 szklankę mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i budyniem. Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy budyń. Pierwszy blat ciasta nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny oraz wykładamy masę budyniową. Ciasto przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Śmietankę wykładamy na górę ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem górę posypujemy kakao.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto ciasto śniegowiec masa budyniowa masa śmietanowa śniegowiec
Wygląda bardzo ciekawie i wydaje się być łatwe w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńRobiłam na dzień babci i dziadka do przedszkola i wszyscy byli zachwyceni. Usłyszałam że dziadkowie powiedzieli ze to najlepszy placek ze wszystkich które tam były�� teraz robię dla gości ciekawe czy też tak powiedzą.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do lodówki, nawet już spróbowałam hehe.
OdpowiedzUsuńCiasto dobre, ale nie wygląda tak ładnie. Wydaje mi się że lepsze by było w odrobinie mniejszej blaszce. Bo tą masę jak nakładałam to wyglądalo że będzie jej mało I nie bedzie wyglądało tak ładnie jak na Pani zdjeciu
a mi ten biszkopt opadl. zobaczymy nastepnym razem zrobie na mniejszej blaszce
OdpowiedzUsuńNa każde 1 jajko 1 łyżka Mąki krupczatki biszkopt nigdy nie opadnie
Usuńwitam,mam pytanie czy do tej masy budyniowej co jeszccze sie dodaje ,ze wyszlo tak biało i ile ubijac smietanke zeby polaczyc z serkiem i całosc przez ile min miksowac by nie zwazyc
OdpowiedzUsuń