Składniki na blaszkę 25x36 cm: ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka śmietany
- 700 g sera białego
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 białek
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kisiel o smaku wiśniowym
- słoiczek dżemu wiśniowego
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto oprócz kakao zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao. Każdą część ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część jasnego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na spodzie formy i dociskamy. Potem rozsmarowujemy dżem wiśniowy. Ciemną część ciasta ścieramy na tarce i rozkładamy na dżemie, delikatnie dociskamy. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy na najdrobniejszych oczkach. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na masę serową i posypujemy startą drugą częścią jasnego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto harataniec ciasto sernik sernik
Czas stracony czas składniki po 45minutach na 180°c pieczenia ciasto woda upiekła się tylko kruszonka i to z góry.
OdpowiedzUsuńNajlepiej skorygować przepis: podpiec najpierw jasny spód ciasta, czas pieczenia wydłużyć o kilkanaście minut, do białek wystarczy połowa kislu. Ciasto dopiero wtedy godne polecenia. Bez tego dosłownie same straty :)
OdpowiedzUsuń