Sernik bardzo małym nakładem pracy

Sernik bardzo małym nakładem pracy jest puszysty i każdemu smakuje
Składniki na blaszkę 25x36 cm: kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 budynie waniliowe po 40 g
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek + 4 białka z kruchego ciasta
  • 1 i 1/2 szklanki cukru


Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy spód i boki foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie robimy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i kolejno dodajemy ser, wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej i na końcu mleko. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na przygotowany spód. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 1 godz. i 10 min. Studzimy w piekarniku.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

20 komentarzy:

  1. Robię sernik.
    Wg. Mnie cukier trzeba utrzeć z żółtkami.
    A ok z 2 łyżkami ubić wszystkie białka.
    Proszę o odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię tak jak w przepisie, a Pan/i może zrobić według własnego uznania

      Usuń
  2. Witam. Czy masa serowa ma być dość płynna, bo zrobiłam według przepisu i mi taka wyszła. Proszę o informację. Właśnie idzie do pieca. Zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,ja też boję się co z tego wyjdzie.Bardzo płynny ser. Jest w piecu urósł ładnie ,czekam jeszcze pół godziygodziny zobaczymy

      Usuń
    2. Tak ma być płynna

      Usuń
    3. Ja kupuje ser miletto i sernik wychodzi super

      Usuń
  3. Jak dla mnie to nie jest sernik tylko ciasto budyniowe bo zrobiłam według przepisu i czuć sam budyń więc szalu nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dodać ze budyń rozrabiam z mlekiem

      Usuń
  4. Piekę 3 raz,piękna masa na całą blachę i po 10 min zaczyna się palić,pod koniec węgiel,mimo niższej temp

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaja , mleko, olej , ser z wiaderka - można wypić przez słomkę . No cóż , mleko się wylało trzeba to upiec . Do dzieła , choć cholernie się zniechęciłam .

    OdpowiedzUsuń
  6. Słuchajcie , upiekłam ten serowiec. Coś pięknego, wyszedł wspaniały w smaku , puszysty , lekki , rozpływa się w ustach . Za ten przepis dziękuję . Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekę ten serniczek wilgotny dobry z cukrem to jest tak ze trochę dodaje do żółtek,zostawiam na noc do wystygnięcia w piekarniku.bozena

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę mi podpowiedzieć co zrobić by serniczek nie pękał? Za każdym razem co upiekę pęka po środku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś "stara" dobra kucharka powiedział mi, że sernik najlepiej, żeby pękł. Wtedy wszystkie kwasy z sera wyparowywują i np nie ma się wtedy zgagi. A pęknięcie maskuję polewą.

      Usuń
  9. Piekę wg tego przepisu, bo tylko ten sernik mi wychodzi. Jest wysoki, puszysty, nie opada, jeżeli pęknie to poleję białym lukrem lub czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja już piekę kolejny raz skolei i jest bardzo dobry , wszyscy się zajadają.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pękniety też zjedzą

    OdpowiedzUsuń
  12. Na górę ciasto kokosowe i jest ok

    OdpowiedzUsuń
  13. Spróbuję upiec ten sernik ,zobaczymy jaki wyjdzie ! Myślę że będzie ok.

    OdpowiedzUsuń