Taki schab teściowa przygotowała na ostatnie święto, był tak smaczny, że teraz często będę wracać do tego przepisu
Składniki:
- około 1,5 kg schabu
- 1 jabłko
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz mielony
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę z miodu, czosnku przeciśniętego przez praskę, majeranku, papryki oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie schab nacieramy solą i nacinamy go w kilku miejscach, aby wcisnąć kawałki jabłka ze skórką. Potem przygotowaną marynatą go smarujemy, również wkładamy w nacięcia.
Tak przygotowany schab wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy 1 szklanką wody (w razie potrzeby dolewamy). Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy oraz cebulę. Wszystko przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. i pieczemy do miękkości. Pod koniec pieczenia schab odkrywamy, aby się zarumienił.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
domowa wędlina jabłka mięso na obiad mięso z piekarnika niedzielny obiad obiad obiady schab schab na obiad schab pieczony z jabłkami schab z jabłkami wędlina
Wygląda pysznie i smakowicie. Bardzo fajna marynata.
OdpowiedzUsuń