Składniki na blaszkę 25x36 cm: ciasto:
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 masło (200 g)
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 płaska łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń np. waniliowy
- słoik konfitury z dużą ilością wiśni
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem, żółtkami, cukrami oraz śmietaną (jeżeli ciasto klei się do rąk to dodajemy mąki). Po wyrobieniu ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao. Pierwszą część białą i z kakao wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 minut. W międzyczasie pozostałym jasnym ciastem wykładamy spód blaszki i smarujemy je konfiturą.
Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao. Następnie ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie sztywna porcjami dodajemy cukier oraz budyń. Powstałą piankę rozkładamy na ciasto ciemne.
Na wierzch ścieramy ciasto jasne. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 st. (gdy kruszonka się mocno zarumieni placek można przykryć papierem do pieczenia). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto na lato ciasto na upały ciasto pleśniak ciasto z owocami kruche ciasto popisowe ciasto Mamy
Kusząco wygląda, przepis wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPiekłam, dziękuje za przepis...
OdpowiedzUsuńApetyczny placuszek i na dodatek z moimi ulubionymi wisienkami w wypiekach, skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu z malinami, bardzo smaczny placuszek. Polecam.
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto jako „Pleśniak” :)
OdpowiedzUsuń