Prosty i szybki przepis krok po kroku na kiszoną kapustę w słoikach
Składniki:
- 5 kg kapusty
- 10 dag soli
- weki 1l lub 2l
Wykonanie:
Główki kapusty szatkujemy. Następnie wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy sól i ubijamy drewnianym tłuczkiem, aż powstanie sok. Kapustę wkładamy do słoików i mocno ugniatamy. Słoiki nie mogą być pełne, gdyż sok będzie wyciekał.nNastępnie kapustę zakręcamy wieczkiem (można dać folię pod zakrętkę, zabezpieczy przed wyciekaniem, rdzewieniem) i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po tygodniu weki przenosimy do chłodnej piwnicy. Kapustę można jeść po około 3 tygodniach. Doskonale przechowuje się kilka miesięcy.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
A gdzie koperek?
OdpowiedzUsuńi kminek :)
OdpowiedzUsuńKminek to podstawa, bez kminku to nie to.
UsuńKapustę można jeść i po tygodniu. Wszystko zależy od tego, jak przebiega fermentacja. Przepis dobry, proporcje soli do kapusty super, ale nie ma tu wzmianki o odgazowywaniu kapusty, a to ważny szczegół. Robimy to po ok. 5 dniach fermentacji. Po prostu przebijamy kapustę do samego dna trzonkiem drewnianej łyżki uprzednio wyparzonym. W ten sposób wypuszczamy gazy powstałe podczas fermentacji. Dzięki temu zabiegowi pozbywamy sie goryczki z kapusty. Kapusta powinna być też obciążona czymś ciężkim. W słoiku także, gdyż powinna być cały czas w soku. Sa specjalne szklane obciążniki (trudnodostępne i drogie).
OdpowiedzUsuńA gdzie marchewka
OdpowiedzUsuń