Przygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie 10 minut i potrzebne są tylko 3 składniki. Każdy się nim zajada
Składniki na blaszkę 25x36 cm:
- 1 l śmietanki 30%
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
- około 600 g słomek ptysiowych
Wykonanie:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas miksując małym strumieniem wlewamy mleko skondensowane. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy słomki ptysiowe, przykrywamy masą i ponownie układamy słomki. Robimy tak do wykończenia masy i słomek. Na wierzch dajemy pokruszone słomki. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem musi być bardzo dobrze schłodzone. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto bez pieczenia ciasto napoleon ciasto napoleon w 10 minut ciasto napoleon z 3 składników mleko skondensowane słomki śmietanka
Mmm..śmietana plus mleko czy nie płynie wszystko na drugi dzień ?
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje sie prosty i smaczny
nie ale mleko trzeba wlewać bardzo powoli, malutkim strumieniem
Usuńa może dodać taki gotowy już kajmak ?
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj jakieś żadkie wyszło zobaczymy jutro 🤔
OdpowiedzUsuńZamiast mleka skondensowanego dodać serek mascarpone wyszło przepyszne i nie jest rzadkie
OdpowiedzUsuń