Ciasto Napoleon w 10 minut

Przygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie 10 minut i potrzebne są tylko 3 składniki. Każdy się nim zajada
Składniki na blaszkę 25x36 cm:
  • 1 l śmietanki 30%
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • około 600 g słomek ptysiowych


Wykonanie:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas miksując małym strumieniem wlewamy mleko skondensowane. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy słomki ptysiowe, przykrywamy masą i ponownie układamy słomki. Robimy tak do wykończenia masy i słomek. Na wierzch dajemy pokruszone słomki. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem musi być bardzo dobrze schłodzone. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

5 komentarzy:

  1. Mmm..śmietana plus mleko czy nie płynie wszystko na drugi dzień ?
    Przepis wydaje sie prosty i smaczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ale mleko trzeba wlewać bardzo powoli, malutkim strumieniem

      Usuń
  2. a może dodać taki gotowy już kajmak ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj jakieś żadkie wyszło zobaczymy jutro 🤔

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast mleka skondensowanego dodać serek mascarpone wyszło przepyszne i nie jest rzadkie

    OdpowiedzUsuń