Taki bigos zawsze przygotowuję mężowi na wyjazdy, robi furorę za granicą wśród kolegów
Składniki:
- 5 kg szatkowanej kapusty
- 1 kg mięsa z łopatki
- 1 kg kiełbasy zwyczajnej
- 4 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 4 cebule
- główka czosnku
- 2 małe koncentraty pomidorowe
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- przyprawa do bigosu
- kminek
Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucamy kapustę i zalewamy do połowy wodą. Następnie dodajemy wcześniej podsmażone na patelni mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Potem wsypujemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy do miękkości i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Na koniec wsypujemy przyprawy i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do połączenia smaków. Następnie gorący bigos przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany bigos w lodówce możemy przechowywać do kilku tygodni. Smacznego!
Na koniec wsypujemy przyprawy i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do połączenia smaków. Następnie gorący bigos przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany bigos w lodówce możemy przechowywać do kilku tygodni. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
bigos bigos do słoików bigos na obiad kapusta obiad obiad na wyjazd obiad ze słoika
Trochę postny ten bigos
OdpowiedzUsuńPostny, ale bardzo smaczny....polecam.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na wyjazd i nie tylko.
OdpowiedzUsuńTo nie Bigos tylko słodka kapusta. Prawdziwy Bigos jest z kapusty kiszonej.
OdpowiedzUsuńLecz się z jadu
UsuńAle to prawda. :D
UsuńPrawdziwy to jest z kapusty mieszanej, ale czy to ważne, byle by smakował
UsuńA po za tym to koledzy za granicą nie jedli prawdziwego i porządnego Bigosu.
OdpowiedzUsuńgdzie kapusta kiszona
OdpowiedzUsuńKawał dnia
OdpowiedzUsuńCo to znaczy mały koncentrat, jaka pojemność?
OdpowiedzUsuńCoś co tygryski lubią najbardziej. Najlepszy z kwaśną kapusta i duża ilością mięsa i kiełbasy np z kiełbasą swojską z Zalasku smakuje najlepiej!
OdpowiedzUsuńJato gotuje z kiszonej kapusty i na piećkilo kapusty daji 2 kilo mięsa 2 kilo kiełbasy i połtora kilo pieczarek nie dodaje słodkiej kapusty tylko jak jest za kwaśna to odgotyje i jeszcze dodaje trochę cukru wszystkim znajomym i sąsiadom muszę gotować
OdpowiedzUsuń