Przepis na ten sernik dostałam od znajomej, jest tak smaczny, że często gości u nas w domu
Składniki na blaszkę 25x36 cm: spód:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 kg sera białego mielonego
- 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 białka
- 2 budynie śmietankowe
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- około 5 łyżek mleka
- 510 g masy kajmakowej
Wykonanie:
Do miski wkładamy składniki na spód. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozkładamy na spodzie blaszki i dociskamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy około 10 - 15 min. do zarumienienia. Do miski dajemy ser biały, cukier, jajka, białka i budynie śmietankowe. Krótko miksujemy do połączenia składników.Wlewamy mleko skondensowane i znowu krótko miksujemy. Masa serowa jest dość rzadka. Masę wylewamy na podpieczone kruche ciasto. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na około 20 min. Potem temperaturę zmniejszamy do 150 st. i pieczemy jeszcze około 1 godz. 20 min. Sernik studzimy i rozsmarowujemy masę kajmakową. Czekoladę mleczną, gorzką i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch sernika.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto sernik ciasto z kajmakiem kajmak masa serowa sernik sernik twix
Swietny pszepis palce lizac pewnie polecam
OdpowiedzUsuń