Najlepsze kotlety mielone, kilka trików i wszyscy się nimi zajadają
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- kilka plasterków boczku wędzonego surowego
- kilka plasterków sera żółtego
- kilka jajek
- mąka do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielone, jajko oraz kajzerkę namoczoną w wodzie i odciśniętą mieszamy ręką. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kotlety przykrywamy plastrami boczku. Tyle jajek, ile wyszło kotletów smażymy na miękko, wycinamy szklanką na wielkość kotletów i układamy na boczku. Przykrywamy plastrami sera żółtego. Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i zapiekamy do rozpuszczenia sera żółtego. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
boczek jajka kotlety kotlety mielone zagłoba kotlety na obiad kotlety z jajkami kotlety zagłoba mięso na obiad mięso z piekarnika niedzielny obiad obiad przekąski na sylwestra ser żółty sylwester