Niezawodny przepis Babci na kopytka, wszyscy się nimi zajadają
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- około 200 - 250 g mąki pszennej
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę lub dusimy tłuczkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 4 części i na oproszonej stolnicy formujemy wałeczek o grubości 2-3 cm. Kroimy na niewielkie kawałki. Następnie kopytka wrzucamy porcjami do wrzącej i osolonej wody. Mieszamy i gdy wypłyną na wierzch wykładamy je łyżką cedzakową. Kopytka podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
kopytka kopytka na obiad kopytka niezawodny przepis babci kopytka z przepisu babci obiad obiad na piątek
najlepsze kopytka wychodzą z mąką krupczatką . nie skleją się po ugotowaniu . są super polecam
OdpowiedzUsuńLubię z sosem grzybowym
OdpowiedzUsuńŻeby się nie sklejały dodaję łyżkę oleju do gotującej wody.
OdpowiedzUsuńDo kopytek nie dajemy mąki ziemniaczanej.Do klusek śląskich tak
OdpowiedzUsuńMoja mama dokładała, ja dokładam i są bardzo dobre.
UsuńJa lubię z masełkiem i bułką tartą lekko zrumienioną, odrobina cukru.
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze ser biały sa super miekkie
OdpowiedzUsuńCzy rzeczywiście lepiej robić kopytka z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, tak jak na knedle? Taki prosty przepis, a takie super danie o które mnie często pytają klienci " czy da się zrobić w th... :)
OdpowiedzUsuń