Ciasto, które królowało na ostatniej imprezie rodzinnej, wszyscy goście byli nim zachwyceni
Składniki na blaszkę 24x28 cm: masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 70 g masła
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 1 łyżka cukru pudru
- około 300 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (500g)
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy go do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając partiami zimy budyń na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy z śmietan-fiksami i cukrem pudrem na puszystą masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, smarujemy masą kajmakową oraz ponownie układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę budyniową i przykrywamy herbatnikami. Na koniec smarujemy masą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto 3 bit ciasto 3 bit bez pieczenia ciasto bez pieczenia ciasto król imprezy ciasto król imprezy bez pieczenia herbatniki kajmak masa budyniowa śmietanka
Ciasto z masą budyniową, masą śmietanową, herbatnikami i kajmakiem - to musi być prawdziwy hit na imprezie! Połączenie kremowej konsystencji budyniu z delikatną i puszystą masą śmietanową, a do tego chrupiące herbatniki i słodki kajmak - brzmi jak raj dla smakoszy. Nie mogę się doczekać, aby wypróbować ten przepis i podzielić się nim ze znajomymi na kolejnej imprezie firmowej. To ciasto zapewne zrobi furorę.
OdpowiedzUsuń