Pierogi z serem i jagodami polane słodką śmietanką to świetny pomysł na letni obiad
Składniki na około 50 sztuk:
ciasto:
Wykonanie:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 2 szklanek ciepłej wody
- 2 łyżki oleju lub masła
- 0,5 kg sera białego
- 1,5 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka cukru lub według uznania
- 1 cukier wanilinowy
- sól
- słodka śmietanka lub bułka tarta smażona na masełku
Wykonanie:
Do miski wkładamy ser oraz cukry. Rozgniatamy widelcem, aż powstanie jednolita masa. Wsypujemy jagody i wszystko delikatnie mieszamy. Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy olej, jajko i tyle wody, by powstało, gęste, elastyczne ciasto. Potem rozwałkowujemy je cienko i szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.
W międzyczasie zagotowujemy wodę z solą i do wrzątku wrzucamy powstałe pierogi. Gotujemy je, aż do wypłynięcia. Podajemy polane śmietanką lub z podsmażoną na masełku bułką tartą. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
jagody obiad pierogi pierogi z jagodami pierogi z serem i jagodami ser ser biały
Mniam, mniam.... przypomina się smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuń