Ogórki po warszawsku

Znakomite na zimę ogórki konserwowe. Idealne do obiadu, sałatek oraz kanapek
Składniki na 5 słoików po 900 ml:
  • ok. 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 250 ml octu (10%)
  • 1 i 1/4 l wody
  • łyżka soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 średnie marchewki pokrojone w talarki lub słupki
  • mały pęczek kopru
  • 1 chrzan pokrojony na cząstki
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • ziela angielskiego
  • gorczycy


Wykonanie:
Do słoików wkładamy po gałązce kopru, ząbku czosnku, 3-4 talarki marchewki oraz cząstki chrzanu. Następnie ciasno układamy ogórki i wsypujemy przyprawy. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 min.
]



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

5 komentarzy:

  1. To moje ulubione ogóreczki, mniam, mniam.....

    OdpowiedzUsuń
  2. ...w tym tygodniu zrobię te po warszawsku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, są pyszne i chrupiące...

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie się prezentują, trzeba zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis ,drugi rok robie i bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń