Znakomite na zimę ogórki konserwowe. Idealne do obiadu, sałatek oraz kanapek
Składniki na 5 słoików po 900 ml:
- ok. 2,5 kg ogórków gruntowych
- 250 ml octu (10%)
- 1 i 1/4 l wody
- łyżka soli
- 0,5 szklanki cukru
- 5 ząbków czosnku
- 3 średnie marchewki pokrojone w talarki lub słupki
- mały pęczek kopru
- 1 chrzan pokrojony na cząstki
- 5 liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- ziela angielskiego
- gorczycy
Wykonanie:
Do słoików wkładamy po gałązce kopru, ząbku czosnku, 3-4 talarki marchewki oraz cząstki chrzanu. Następnie ciasno układamy ogórki i wsypujemy przyprawy. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 min.
]
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
chrzan czosnek koper marchewka ogórki ogórki do słoików ogórki konserwowe ogórki na zimę ogórki po warszawsku przetwory przetwory z ogórków sałatka
To moje ulubione ogóreczki, mniam, mniam.....
OdpowiedzUsuń...w tym tygodniu zrobię te po warszawsku...
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne i chrupiące...
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują, trzeba zrobić...
OdpowiedzUsuńsuper przepis ,drugi rok robie i bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń