Przepyszny budyniowiec dwukolorowy z biszkoptami, galaretką i owocami sezonowymi. Prosty i łatwy w wykonaniu, znika z talerzy w kilka chwil
Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm:
- 1,5 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 1 budyń waniliowy
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g masła
- 1,5 łyżki kakao
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub inne
- 500 g truskawek lub innych owoców np. jagód poziomek, malin
- 1 opakowanie biszkoptów (ok. 130 g)
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie w szklance mleka roztrzepujemy żółtka, budyń i mąkę. Resztę mleka (1,2 szklanki) zagotowujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy powstałą wcześniej zawiesinę. Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dalej ucieramy, aż powstanie jednolita masa. Potem dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i warstwą biszkoptów. Na nie wykładamy 1/2 masy budyniowej i następną warstwę biszkoptów. Drugą połowę masy budyniowej ucieramy z kakao i pokrywamy biszkopty. Na masie układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopty budyniowiec budyniowiec bez pieczenia ciasta ciasta na święta ciasto ciasto bez pieczenia ciasto na lato ciasto na upały ciasto z owocami galaterka masa budyniowa truskawki
Prezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńU mnie to ciasto nazywa sie lodowiec. Jest pyszne!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, polecam jest pyszny...
OdpowiedzUsuńProsty, a jaki pyszny...
OdpowiedzUsuńPyszności, idealny na każdą okazję. Dziękuję za prosty i łatwy przepis.
OdpowiedzUsuńMega pyszny, polecam.
OdpowiedzUsuńUlubiony deser naszej rodziny...
OdpowiedzUsuńProsty pyszny znakomity deser.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł.
OdpowiedzUsuń