Składniki na blaszkę 25x36 cm: kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 300 g masła
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- opcjonalnie 1 łyżka śmietany
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- słoiczek dżemu porzeczkowego, brzoskwiniowego lub innego
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Następnie dzielimy je na 3 części (2 większe, 1 mniejszą). Do jednej większej części dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jasne większe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. Smarujemy dżemem, wyjmujemy z zamrażarki ciasto kakaowe i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozkładamy równomiernie na dżemie. Następnie przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na kakaowe ciasto. Na końcu wyjmujemy ostatnie ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce i przykrywamy nim piankę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto na lato ciasto na upały ciasto pleśniak ciasto z owocami dżem kruche ciasto ulubione ciasto teściowej
dziękuję zrobię jutro
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto!!! Łatwo się robi i dobrze, swojsko wygląda.
OdpowiedzUsuńBudynie dodać w formie proszku - zwyczajnie dosypując tak jak cukier?
OdpowiedzUsuńBudyń do bialek
Usuńczęsto piekę takie ciasto jest pyszne
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto wielokrotnie, wg podanego przepisu. Zawsze świetnie wychodzi, pięknie wyrasta i tak swojsko smakuje. Palce lizać :) Dziękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuńA można dodać wiśnie zamiast dżemu
OdpowiedzUsuńNie można
UsuńJak najbardziej można, ja zawsze dodaje wiśnie
UsuńZrobiłam wczoraj że śliwkami, wcześniej z malinami
UsuńUlubione ciasto teściowej to Zakalec bo ma dwie lewe rece
OdpowiedzUsuńbudynie dodac w proszku czy ugotowane
OdpowiedzUsuńW proszku
UsuńJaka śmietanę dodać????
OdpowiedzUsuńKwaśna gęsta tak jak zawsze do kruchego ciasta
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki
OdpowiedzUsuńCiasto upiekłam jest pyszne
OdpowiedzUsuńwszystkim smakowało 😃