Klasyczny sernik z rosą, który zawsze się udaje i każdemu smakuje
Składniki na blaszkę 23x37 cm: kruchy spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,20 kg białego sera (półtłustego)
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry wanilinowe (2 x16 g)
- 2 budynie śmietankowe (2 x 40 g)
- skórka starta cytryny
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy i podpiekamy około 15 minut w 180 st. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy co najmniej 2 razy. Do naczynia wrzucamy żółtka, całe jajka, cukry i miksujemy, aż masa będzie jasna. Dodajemy na przemian ser, mleko, olej i budynie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy skórkę z cytryny, startą na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę serową wylewamy na podpieczony, przestudzony spód. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45 minut. Krótko przed końcem pieczenia ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż białka będą lśniące. Po 45 minutach pieczenia, otwieramy piekarnik i na gorący sernik rozprowadzamy masę białkową. Piekarnik zamykamy i zmniejszamy temp. do 170 st. Dalej pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 - 15 minut do momentu, aż pianka będzie lekko brązowa (nie ciemna), inaczej nie zrobi się rosa. Sernik po upieczeniu pozostawiamy kilka minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy go i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po kilku minutach powinny pokazać się kropelki rosy, a jeżeli się nie pojawią to i tak sernik jest pyszny.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto sernik sernik sernik na święta sernik z pianką sernik z rosą
Apetyczny serniczek, super przepis.
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik picze się góra-dół czy termoobieg
OdpowiedzUsuńgóra dół
UsuńUwielbiam ten sernik. Polecam, jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu, bardzo nam smakował, a kropelki rosy pięknie się prezentowały.
OdpowiedzUsuń