Rabarbarowiec z rodzynkami

Przepyszne wiosenne ciasto z rabarbarem i dodatkiem słodkich rodzynek. Idealne do popołudniowej kawki lub herbatki


Składniki na blaszkę 25x36 cm:
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 450 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki oleju np. słonecznikowego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • rodzynki (ilość według uznania)
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
Obrany rabarbar kroimy na kawałki (ok. 1cm) i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy go. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrami. Dobrze ubite mieszamy ze śmietaną, jogurtem oraz olejem. Następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia dodajemy partiami do ciasta (ciasto jest gęste). Potem wsypujemy obtoczone w mące rodzynki, wszystko mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy rabarbar i lekko go wciskamy. Placek pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

2 komentarze: