Przepyszne wiosenne ciasto z rabarbarem i dodatkiem słodkich rodzynek. Idealne do popołudniowej kawki lub herbatki
Składniki na blaszkę 25x36 cm:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 450 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml gęstego jogurtu
- 200 ml śmietany 18%
- 1/2 szklanki oleju np. słonecznikowego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- rodzynki (ilość według uznania)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Obrany rabarbar kroimy na kawałki (ok. 1cm) i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy go. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrami. Dobrze ubite mieszamy ze śmietaną, jogurtem oraz olejem. Następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia dodajemy partiami do ciasta (ciasto jest gęste). Potem wsypujemy obtoczone w mące rodzynki, wszystko mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy rabarbar i lekko go wciskamy. Placek pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasto ciasto na lato ciasto na upały ciasto z owocami ciasto z rabarbarem rabarbar rabarbarowiec z rodzynkami rodzynki
Wygląda bardzo apetycznie, muszę upiec.
OdpowiedzUsuńWymiar blaszki?
OdpowiedzUsuń