Znakomita propozycja na grilla, czyli mielone z nadzieniem w kształcie pieroga. Wyśmienicie smakuje i ciekawie się prezentuje
Składniki na 6 dużych porcji:
- 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki lub karkówki
- 6 plastrów szynki wędzonej lub boczku
- 6 plastrów sera żółtego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 papryka czerwona pokrojona w paski
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona w mleku lub w wodzie
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielimy. Dodajemy do niego odcisniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dzielimy mięso na 6 części. Formujemy kule, które wilgotną dłonią spłaszczamy. Potem kotlety smarujemy wodą (aby się nie rozpadły podczas składania) i na każdy układamy szynkę, ser, paprykę oraz cebulkę. Następnie delikatnie składamy na pół i sklejamy brzegi.
Tak powstałe duże, mięsne pierogi podsmażamy na patelni lub bezpośrednio na na grillu. Podajemy z ulubionymi sałatkami warzywnymi.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
cebula czosnek danie z grilla grill kotlety mięso mielone mięso wieprzowe obiad papryka pierogi pierogi mięsne na grilla ser żółty szynka
Pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych i super pomysł na grilla.
OdpowiedzUsuń