Pieczeń rzymska

Idealna na Wielkanoc pieczeń rzymska z jajkiem w środku


Składniki na blaszkę 12x21 cm:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 ugotowane jajka na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 1 bułka namoczona w leku lub wodzie i odciśnięta
  • 1 cebula drobno posiekana i podsmażona
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka mielona
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • jałowiec

Wykonanie:
Mięso mieszamy z surowymi jajkami, bułką, cebulą, czosnkiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy do niej połowę masy mięsnej, pośrodku robimy rowek i układamy ugotowane wcześniej jajka jedno za drugim (odkrawamy końcówki jajek, aby się stykały). Ułożone jajka przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej. Górę pieczeni posypujemy mieloną papryką, wciskamy w nią kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz kładziemy liść laurowy. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godz. w temperaturze 180 st. Gotową pieczeń odstawiamy na 10 minut i wykładamy z foremki.
<



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

2 komentarze:

  1. Apetyczne mięsko nie tylko na święta....

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam z tego przepisu, pieczeń bardzo smaczna i super się prezentowała. Polecam.

    OdpowiedzUsuń