Idealna zapiekanka makaronowa z szynką i sosem czosnkowym. Z takiego obiadu będzie zadowolona cała rodzina
Składniki:
- 500 g makaronu świderki
- około 250 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1 cebula pokrojona w piórka
- około 250 g sera żółtego startego na grubych oczkach
- puszka kukurydzy
- mała główka czosnku
- 200 g śmietany 12%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie mieszamy śmietanę z mlekiem, jajkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do naczynia żaroodpornego dajemy połowę ugotowanego makaron i posypujemy garścią sera żółtego. Następnie dajemy szynkę, cebulę, kukurydzę i garść sera żółtego. Całość polewamy połową sosu czosnkowego i przykrywamy resztą makaronu. Wylewamy pozostały sos i przysypujemy serem żółtym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 30 min.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
kukurydza makaron obiad ser ser żółty szynka zapiekanka zapiekanka makaronowa zapiekanka makaronowa z szynką
Wspaniały prosty przepis zapraszam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com
OdpowiedzUsuń