Kruche rogaliki z marmoladą, super kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dodatek piwa sprawia, że są kruche i pulchne
Składniki na 32 sztuki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki piwa jasnego
- 250 g margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- konfitura z róży lub inna twarda marmolada
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Margarynę w temp. pokojowej zagniatamy z mąką, cukrem waniliowym i piwem. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 3-4 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki i każdą rozwałkowujemy na kształt koła, kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy konfiturę, zawijamy rogaliki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez około 25 min. do zarumienienia na złoty kolor. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są na drugi dzień, można je długo przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciastka karnawał piwo rogaliki na piwie rogaliki piwne tłusty czwartek
Wyglądają mega.... apetycznie.
OdpowiedzUsuńWitam.czy mogę dodać poł kostki masła do przepisu?chciałabym podwoić składniki a nie mam margaryny więcej
OdpowiedzUsuńoczywiście
UsuńUpiekłam z tego przepisu. Rogaliki są rzeczywiście bardzo kruche i smaczne. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuń