Pyszna i aromatyczna pieczeń z suszonymi pomidorami. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe i do kanapek
Składniki na keksówkę 35x12 cm:
- 1,5 kg mielonego mięsa np. z łopatki lub karkówki
- 2 jajka
- 1 bułka
- 4 ząbki czosnku
- słoik suszonych pomidorów w oleju (240 g)
- sól
- pieprz
- majeranek
- mielona papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kminek
Wykonanie:
Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, a gdy zmięknie odciskamy z nadmiaru płynu. Następnie mięso mieszamy z jajkami, odciśniętą bułką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, zmielonym pieprzem i majerankiem. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy do niej połowę masy mięsnej. Na niej układamy suszone, odcedzone z oleju pomidory (lekko wciskamy w mięso). Potem przykrywa je pozostałym mięsem i ponownie układamy pozostałe pomidory (również je wciskamy). Górę pieczeni posypujemy papryką, kminkiem, wciskamy kilka ziarenek ziela angielskiego i układamy liście laurowe. Foremkę z pieczenią wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 st. Upieczoną lekko studzimy i wykładamy z foremki. Idealna na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
domowa wędlina obiad pieczeń na obiad pieczeń z suszonymi pomidorami wędlina
Palce lizać......
OdpowiedzUsuńPieczeń super wygląda i na pewno tak smakuje. Zapisuję przepis, dzięki.
OdpowiedzUsuń