Bardzo smaczne ciasto z masą budyniową i warstwą wiśniową. Super sprawdzi się na różne uroczystości i święta
Składniki na blaszkę 25x36 cm: biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- warstwa wiśniowa:
- 500 g dżemu wiśniowego z owocami
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła (200 g)
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki suchego maku
- 100 g masła
- 3 łyżki mleka
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Biszkopt pieczemy około 20 - 25 min. Dżem wiśniowy podgrzewamy i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Na zimny biszkopt dajemy dżem wiśniowy. Połowę szklanki mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. 1/2 szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną.
Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce zimny budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Masę budyniową wykładamy na stężałe wiśnie. W międzyczasie przygotowujemy ciasto makowo - kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami cukier. Do białek wsypujemy mak i wiórki kokosowe oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 170 st. przez około 30 minut. Ostygnięte ciasto makowo - kokosowe wykładamy na masę budyniową.W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao. Polewę wykładamy na wierzch ciasta i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce zimny budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Masę budyniową wykładamy na stężałe wiśnie. W międzyczasie przygotowujemy ciasto makowo - kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami cukier. Do białek wsypujemy mak i wiórki kokosowe oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 170 st. przez około 30 minut. Ostygnięte ciasto makowo - kokosowe wykładamy na masę budyniową.W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao. Polewę wykładamy na wierzch ciasta i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto ciasto biskup ciasto makowo kokosowe dżem wiśniowy mak masa budyniowa wiórki kokosowe wiśnie
Za dużo cukru, bardzo bardzo słodkie. Nie polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto już robiłam je.
OdpowiedzUsuń