Zapiekanka po chłopsku

Idealna na obiad zapiekanka po chłopsku z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami
Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 1 pętko kiełbasy
  • około 200 g pieczark
  • 1 cebula
  • około 200 g startego sera żółtego
  • sól i pieprz 
  • olej


Wykoankie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Ziemniaki podpiekamy. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie kiełbasę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na podpieczone ziemniaki wykładamy podsmażone pieczarki z kiełbasą i całość przykrywamy serem żółtym. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 min. do rozpuszczenia sera. Gotowa zapiekankę podajemy z ulubionym ketchupem lub sosem czosnkowym.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

1 komentarz:

  1. Pyszne! Polecam z kiełbaską swojską od ZMKarol z Podlasia! https://zpm-karol.pl/product/kielbasa-swojska-z-zalasku/

    OdpowiedzUsuń