- 4 udka z kurczaka
- około 1kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- papryka słodka
- pieprz
Wykonanie:
Udka z kurczaka nacieramy marynatą z majeranku, papryki słodkiej, pieprzu i czosnku przeciśniętego przez praskę. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kapustę kiszoną z pokrojoną w kostkę cebulą (mocno kwaśną kapustę, można wypłukać i odcisnąć). Na kapuście układamy udka, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. Pieczemy około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 st. i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie kurczaka odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. w 180 st. do zarumienia.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
kiszona kapusta mięso na obiad mięso z piekarnika niedzielny obiad obiad obiad z kurczaka udka udka pieczone na kiszonej kapuście udka z kurczaka
Witam czy grzałka góra dół?
OdpowiedzUsuńu mnie grzałka dół :)
Usuńtyle czasu w piekarniku i uduszone niedobre
OdpowiedzUsuń