Idealne na obiad kopytka bez jajek, zajadają się nimi dzieci i dorośli
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 3/4 szklanki mąki
- sól
- olej
- woda
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dusimy tłuczkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 4 lub 6 części. Każdą z nich przekładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy wałeczek. Lekko go spłaszczamy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie kopytka wrzucamy porcjami do wrzącej i osolonej wody z odrobiną oleju. Mieszamy i gdy wypłyną na wierzch wykładamy je łyżką cedzakową. Kopytka podajemy okraszone podsmażoną na złoty kolor cebulką, skwarkami lub śmietaną czy sosem.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!