Szybki i bardzo prosty tort ajerkoniakowo-wiśniowy. Dobra propozycja dla leniuchów i osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni
Składniki: biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki (7,5 dag mąki tortowej i 7,5 dag mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie kremu do tortów o smaku ajerkoniakowym
- 300 ml zimnego mleka
- 1 konfitura wiśniowa (najlepiej własnej produkcji)
- alkohol do nasączania
- do dekoracji pałeczki czekoladowe lub starta czekolada,
- wydrylowane wiśnie z alkoholu lub syropu
Wykonanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy kolejno miksując cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160-170 st. z termoobiegiem. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach go wyciągamy. Odstawiamy, aby wystygł. Po wystudzeniu przekrawamy na 3 części. Do naczynia wlewamy zimne mleko i wsypujemy zawartość torebki. Miksujemy około 3 min., aż powstanie gęsty krem. Blaty nasączamy alkoholem. Smarujemy pierwszy blat dżemem i wykładamy 1/3 masy ajerkoniakowej. Podobnie postępujemy z drugim i trzecim blatem biszkopta. Na koniec smarujemy masą ajerkoniakową boki tortu, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy owocami.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto ciasto na lato ciasto na upały ciasto z owocami masa ajerkoniakowa tort tort ajerkoniakowo wiśniowy wiśnie
Mniam, mniam... palce lizać
OdpowiedzUsuń