Szybkie placuszki z chrupiącą skórką oraz z dodatkiem startych jabłek. Doskonałe na śniadanie, obiad lub podwieczorek
Składniki:
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka
- 1 szklanka przesianej mąki tortowej
- 30 g drożdży,1 łyżeczka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 2 kwaśne jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko .Dodajemy pokruszone drożdze, cukier, mąkę oraz sól. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie ubijamy jajko z cukrem wanilinowym i ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach.Następnie do wyrośniętego ciasta dodajemy ubite jajko oraz starte jabłka. Wszystko ponownie mieszamy. Potem na rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto, formujemy placuszki według uznania i smażymy je z obu stron na złoty kolor.Usmażone naleśniki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem (na zimno też smaczne).
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
jabłka karnawał naleśniki naleśniki drożdżowe z jabłkami naleśniki z jabłkami placki placki drożdżowe placki z jabłkami placuszki przekąska przekąski przepisy z jabłkami tłusty czwartek
Takie lubię, palce lizać.
OdpowiedzUsuńw składnikach NIE MA JAKA.... a w wykonaniu mam ubić z cukrem waniliowym. Czy trzeba zaczekać aż trochę wyrosną? DLA CZEGO W NAZWIE SĄ NALEŚNIKI... skoro smażymy w formie placuszków?
OdpowiedzUsuń