Blaty miodowe przełożone masą budyniową, krówkową i powidłami. Znakomicie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy czy herbaty
Składniki na blaszkę 22x33 cm: blaty miodowe:
- 150 g masła
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka sody
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g masła
- 200 g powideł
- 510 g masy krówkowej
- orzechy włoskie i płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Miód lekko podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia. Masło siekamy z przesianą mąką i sodą, wbijamy jajka i dodajemy przestygnięty miód. Zagniatamy jednolite ciasto, jeżeli się klei do rąk dodajemy mąkę. Ciasto dzielmy na 2 części i pieczemy dwa blaty w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15 minut. W międzyczasie robimy masę budyniową. W 150 ml mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy płyn z mąki i żółtek. Całość zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy na puch i stopniowo łyżką dodajemy masę budyniową. Pierwszy wystudzony blat smarujemy powidłami. Na nie wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem. Górę smarujemy masą krówkową oraz ozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto miodowe masa krówkowa miodownik powidła
Rozkosz dla podniebienia, mniam, mniam.....
OdpowiedzUsuń