- około 2 kg ziemniaków
- 250 g startego sera żółtego
- 3 jajka
- opcjonalnie 2-3 łyżki mąki
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z serem żółtym i 1 jajkiem. Jeżeli masa jest rzadka (zależy od rodzaju ziemniaków) dosypujemy mąkę, ale nie za dużo, żeby paluszki nie były twarde. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy paluszki, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej oraz smażymy na rumiano. Paluszki ziemniaczane podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
bezmięsne kotlety kotlety ziemniaczane obiad obiad na piątek paluszki ziemniaczane ser żółty ziemniaki
O kurde ... mam ślinotok
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Pewnie jutro spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńoj jutro robie
OdpowiedzUsuńCzy to ma być mąka pszenna?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńCzy z 2kg ziemniakow wychodzi tyle sztuk paluszkow co ma Pani na zdjęciu? :)
OdpowiedzUsuńtak
Usuń