Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje
Składniki na blaszkę o średnicy 28 cm:
- 5 dużych jajek
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki (7,5 dag mąki tortowej i 7,5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem mieszamy. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160-170 st. z termoobiegiem. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach go wyciągamy. Gotowy biszkopt odstawiamy, aby wystygł. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na blaty.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Taki mi wychodzi bez proszku.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam to ledwo na dwa blaty udało mi się przekroić. Wyszedł płaski.
UsuńOkazały, można robić tort...
OdpowiedzUsuńPiekę z tego przepisu, zawsze wychodzi wysoki i puszysty...
OdpowiedzUsuńIdealny do tortów, dzięki za przepis...
OdpowiedzUsuńNigdy nie daje proszku do pieczenia i wychodzi idealny🙂
OdpowiedzUsuń